Ledelse

Følgeskab – intet lederskab uden følgeskab

følgeskab

Følgeskab… Er du sådan en leder, man gerne vil følge? Er du sådan en leder, man lytter til, når du taler?

Hele tiden?

Følgeskab er en svær størrelse, for det handler meget om fornemmelser. For dine medarbejdere kan sige alt det rigtige – men straks du er ude af rummet, fortsætter de med at gøre, som de plejer. Kender du det? Eller kan du fornemme lidt af det?

Det er nemt nok at forstå, at der ikke rigtigt er nogen at lede, hvis der ikke er nogen, der følger dig. Så opstår der to spørgsmål:

  • hvordan tjekker du, om du har følgeskab? Og hvor meget følgeskab?
  • hvordan højner du dit følgeskab?

Tjek dit følgeskab

Du kan tjekke, hvor højt dit følgeskab er ved at lytte. Sådan rigtigt lytte. Lyt og spørg – for dine medarbejdere har nogle informationer, du gerne vil have og noget, du ikke på forhånd har svaret på. Så lyt. Lad være med at tro, at du kan gætte, hvad de vil sige, for det kan du nok ikke. Og hvis du kan gætte alle detaljer – så er det fordi, din følelsesmæssige intelligens er ret veludviklet. Og så har du med stor sandsynlighed høj grad af følgeskab.

Sådan højner du dit følgeskab

Du højner dit følgeskab ved at være sådan en, man kan regne med – og fortsætte med at lytte. Hør hvad dine medarbejdere har at sige og anerkend deres input. Og nej, det betyder ikke, at du skal gå i alle de retninger, de gerne vil (nærmest tværtimod, for så er du ikke sådan en, man kan regne med) – men gør dig umage med, at de oplever, at du lytter.

Det har også stor værdi, at du er konsistent. Det betyder ikke, at du ikke må ændre mening om jeres strategi, men du skal kommunikere hvorfor.

Så: vær sådan en man kan regne med – og lyt. Så er du nået langt.